27.11.2009 12:26

Dobratické fotbalistky zakončily podzimní část MSLŽ na pěkném šestém místě.

Minulá sezóna byla pro ženský fotbalový tým Comfort Dobratice velice špatná. U družstva se vystřídali celkem čtyři trenéři a tým, který měl bojovat o nejvyšší příčky, skončil na posledním místě s pouhými pěti body. Kdo viděl hrát dobratické fotbalistky v minulé sezoně a letos, musí uznat, že se celek radikálně zlepšil. Po prvních kolech byly svěřenkyně trenérky Lucie Uhrové v dolních patrech tabulky a vypadalo to s nimi všelijak. Hráčky neprokazovaly svůj potenciál, na který upozorňoval již před sezonou trenér Kuha, který tým vedl na předsezónním turnaji v Holešově.

I přes vítězství nad Krnovem se ocitly dobratické fotbalistky na samotném chvostu tabulky. Dobratice sice podaly dobré výkony proti Přerovu, Hlučínu i Holešovským holkám, ale bodový zisk dlouho nepřicházel. Vše si hráčky Dobratic vynahradily v posledních pěti kolech, kdy ztratily pouze body za remízu vHolešově. Ostatnízápasybez větších komplikací dotáhly do úspěšného konce a posunuly se tak do středu tabulky. Dobraticím vycházely hlavně  domácí zápasy, kde získaly z 6 utkání 12 bodů.V pěti zbývajících zápasech venku získaly fotbalistky jen čtyři body. A jak se na podzimní část sezonydívá s odstupem času dobratická trenérkaLucie Uhrová...

Jak byste zhodnotila podzimní část sezony?

 Myslím si, že se nám podzim docela povedl. Začátek byl hodně těžký a podepsal se na našich předvedených výkonech, ale na druhou stranu poslední zápasy byly senzační. Jak přístupem holek, tak i předvedenou hrou. Problém byl v tom, že v minulé sezoně neexistovaly pro holky jasná pravidla a na hřišti imimoně si dělaly doslova, co chtěly. Proto jsme si sedly a určily si pravidla, která musí pak běhemsezony dodržovat, tedy pokud chtějí v Dobraticích vůbec hrát. Začátek sezony ještě nebyl podle mých představ, ale ono to nejde změnit ze dne na den.

Na konci minulé a na začátku této sezony byla u týmu i Zdenka Bublová. Proč už vlastně s vámi u družstva není?

Ze Zdenčiných osobních důvodů jsme se spolu domluvily, že holky povedu já.Aaž bude mít vše vyřešené, třeba se jednou vrátí. Uvidíme, zatím to není  definitivní konec naší spolupráce.

Střelecky se hodně dařilo Kláře Herokové, která vstřelila osm branek v 9 zápasech. Překvapilo vás to?

Překvapilo? Možná, vzhledem k minulé sezoně trochu ano. Já Klárce vždycky věřila, že přijde zase doba, kdy se rozstřílí. Mluvily jsme spolu o tom. Hlavní je, že Klárka teď hraje s radostí. Kdysi tomu tak nebylo, bála se, když šla sama na branku. Ona ví, že sice řeknu, co udělala špatně, ale neřvu po ní. Chci, ať jsou holky v klidu a dávají góly. Je pravdou, že hrají i pro mě, ale hlavně to dělají a chtějí dělat pro sebe a to je důležité. Myslím, že jde vidět i rozdíl v přístupu na hřišti, holky teď hrají s radostí.

Asi nejhorší utkání odehrály holky v Ostravě proti Slovanu. Neztratila jste po tom zápase důvěru ve svůj tým?

Určitě ne (důrazně). Byl to začátekmétrenérské kariéry a bylo to určitě zklamání, ale v té době nebylo holkám co vyčítat. Všechno chce svůj čas.

Vaše poslední výsledky byly ale úctyhodné. V pěti zápasech jste získali 13 bodů a z týmu, který mnozí pasovali na aspiranta na sestup, se rázem stal postrach favoritů. Co bylo podle vás příčinou tohoto vzestupu?

Po těchto zápasech jsem byla na holky hrdá. To, co předváděly, bylo přímo skvělé. Nějaké chyby tam určitě byly, ale ukažte mi družstvo, které chyby nedělá. Příčinou bylo to, že holky začaly hrát s chutí. Když vyhrajete zápas, nakopne vás to k dalšímu skvělému výkonu. Když vyhrajete dva, tři zápasy, psychika stoupá a do dalšího utkání nejdete s tím, kolik dostanete, ale jdete tam s tím, že se poperete a získáte body.Naholkách jde vidět, že hrají srdíčkem, hrají pro sebe, pro fanoušky. Je to skvělý pocit.

Nelitujete toho, že pro vás sezona skončila? Právě,když se vám nejvíce dařilo?

Nedá se nic dělat, takový je fotbal a my máme toho s holkami ještě hodně před sebou. Potřebujeme zlepšit fyzičku, pořádně si vysvětlit některé herní situace a nacvičit je. Uvidíme, jaké bude jaro.

 
Proč hrajete zastaralým obranným systémem na stopera a nevyužíváte čtyřčlennou obrannou linii, jak je tomu u týmů z první ženské ligy? Nemáte v plánu změnit herní styl?

 Tak především nejsme tým z první ligy. Holky na to nejsou zvyklé a učit se něco nového, na to je doba půl roku hodně málo. Je však hodně věcí, kterémusíme procvičit. O nějakém jiném herním systému zatím neuvažuji.

 Víte už, jak bude vypadat vaše zimní příprava?

Běhání, běhání a posilování. Aaž bude možnost být na hřišti, určitě nácvik nových herních situací.

V tabulce jste po podzimu šesté, očekávala jste takové umístění před sezonou?

Doufala jsem, že budeme hrát střed tabulky. Ale po prvních zápasech jsem věděla, že to bude hodně těžké. Holky bylyúplně mimo, nemyslím tím herně, ale psychicky. Teď je vše na dobré cestě.

Jak vám pomohly nové posily?

O Moniku Mynářovou jsme stály dlouho a je jednou z našich největších opor. Nikola Smolíková se taky hezky zapsala, ale je s ní ještě dost práce. To samé platí i pro Dominiku Lepíkovou.Má sice zkušenosti z Dobré, ale musí si ještě máknout.Na všech je co zlepšovat. Co se týče Terezy Blahutové a Lucky Gavlasové, tam bude asi nejvíc práce, ale všechny se snažíme, aby se holky zlepšovaly a navzájem se podporujeme.A toho si u holek opravdu cením.

Máte v plánu ještě posílit družstvo během přestávky?

Je nás dost. Teď je potřeba se zaměřit na zlepšení hráček, které jsou u nás déle a dát jim šanci. Nic momentálně nehledám, pokud se však někdo najde, ráda jej v týmu uvítám. Vlastně dvě slečny přijdou už na první trénink do haly, takže se nám tým rozroste. Uvidíme, jak na tom budou, protože jsem je ještě hrát neviděla

Prakticky celý podzim odehrály Dobratice pouze s jednou brankářkou, nemáte v plánu posílit ani tento post?

Ano, i na tomhle se už pracuje.

Zlepšil se po sérii čtyř vyhraných zápasů váš názor na rozhodčí?

Poslední utkání jsme měli docela dobré rozhodčí. Názor se mi ale jen tak nezmění. Po tom, co jsem v průběhu podzimu zažila, určitě nebudu říkat, že teď už by neměl svaz na rozhodčí dohlížet, protože jsme vyhráli čtyři zápasy. Mám na to pořád stejný názor, jelikož vím, že ti rozhodčí naši soutěž pískat nechtějí. Určitě se ale najdou i takoví, které to baví, ale troufám si říct, že jich moc není.

Hodláte se v téhle věci dále angažovat? Například tím, že budete shánět nové rozhodčí?

To určitě ne, já mám na starosti tým a rozhodčí má na starosti zase někdo jiný.A shánět rozhodčí? To by asi nešlo. Říkám, že to musí dělat člověk, kterého to bude bavit, ne že budu někomu říkat: „Co takhle, kdybys začal pískat?“ To už rovnou můžu přijít a nějakého podplatit, jak je u nás v republice zvykem, ale do toho se opravdu pouštět nebudu. Musíme se poprat na hřišti samy, ať už přijede jakýkoliv rozhodčí.

Není to tak trochu „mlácení prázdné slámy“, když kritizujete rozhodčí a neděláte nic pro to, aby se to zlepšilo?

A co já můžu dělat? Pouštět se do něčeho, co nemá smysl? Stejně s tím nikdo nic neudělá a vždycky se najde někdo, kdo bude pískat správně a někdo, kdo na to bude kašlat.

Jenže právě příchodem nových lidí do fotbalu by se mohla situace zlepšit, nemyslíte?

To možná ano, ale já přece nemůžu dohlížet nad rozhodčími, od toho je tady svaz.

Měla jste někdy chuť s trénováním v Dobraticich seknout?

Ano, měla. Přišla taková doba, asi brzo, ale pár věcí se mi nelíbilo. Všechno jsme s holkama probraly a domluvily se, že už se to nebude opakovat.

Kdy taková situace nastala?

Nedávno, ale už se k tomu nechci vracet. Byly to osobní důvody.

Jaké jsou vaše cíle pro jarní část sezony?

Umístit se minimálně na takovém místě jako teď. Mé cíle směřují výš, ale uvidíme, jak to celé dopadne.

—————

Zpět


Diskusní téma: Dobratické fotbalistky zakončily podzimní část MSLŽ na pěkném šestém místě.

Datum: 04.12.2009

Vložil: Zuzka

Titulek: Hloupý rozhovor

Pane bože co to bylo za blbé otázky!

Odpovědět

—————

Datum: 08.12.2009

Vložil: Webmaster

Titulek: Re: Hloupý rozhovor

Děkuji za příspěvek, v zájmu zvyšování kvality těchto stránek bych se rád zeptal, které otázky se Vám nelíbily a jaké otázky považujete za dobré? Rád se od Vás poučím.

Odpovědět

—————





Anketa

Líbí se vám tento rozhovor?

Ano (29)
58%

Ne (21)
42%

Celkový počet hlasů: 50


left