09.07.2010 14:48

Slibně rozehraná sezona skončila fiaskem

 

Dobratice – Přestože byly dobratické fotbalistky po podzimu na skvělém 6. místě, jarní část dopadla pro tento mladý tým přímo katastrofálně.

Autor:
Redakce

video audio fotokomentářů včera 13:15

Fotbalistky Dobratic (světlejší dresy) sehrály nepovedené jaro.
Fotbalistky Dobratic (světlejší dresy) sehrály nepovedené jaro.
Autor: archiv

Svěřenkyně trenérky Uhrové, totiž dokázaly porazit pouze poslední Holešov 5:3 a uhrát remízu s devátým Slovanem Ostrava 1:1. Ostatní zápasy skončily prohrou, přestože byla dobratická děvčata svým soupeřům mnohdy více než vyrovnaným soupeřem. Paradoxně zápas se Slovanem Ostrava se ukázal být v závěrečném zúčtování klíčový a Dobratice díky tomuto utkání nakonec sestoupily z druhé soutěže.

Skvělý podzim

Po příchodu trenérky Uhrové se tým herně zvedl a začal si víc věřit. I když začátky byly velmi těžké, hlavně díky poměrně těžkému losu, který byl příčinou toho, že se dobratické fotbalistky v průběhu podzimní části nacházely na předposledním místě. Jejich úctyhodná šňůra pěti zápasů bez porážky na konci podzimu však katapultovala Dobratické do klidného středu tabulky a jistě patří k tomu nejlepšímu, co se v historii ženského fotbalu v Dobraticích odehrálo. Rozhodně však nešlo o slabé soupeře. Na dobratických kopačkách skončily týmy jako Hodonín, Brno B, Lubina, nebo Jihlava. Rok 2009 tak byl pro hráčky i pro fanoušky rokem naděje na zlepšení. „Holky odehrály skvělé zápasy v podzimní části a myslely si, že jarní část v pohodě zvládnou. Změnily přístup ke všemu, což vedlo k zhoršení nejen výsledků,“ řekla odstoupivší trenérka Lucie Uhrová.

Doberský azyl

Dobratické fotbalistky musely odehrát své domácí zápasy v jarní části na hřišti v Dobré, protože jejich hřiště v Dobraticích se rekonstruuje a i přes veškerou snahu místních funkcionářů, se fotbalistky jen stěží smiřovaly s nuceným azylem. Dobraticím se totiž přestalo dařit na domácím hřišti, kde body na podzim získávaly. A ani venku se fotbalistkám nevedlo a nepřivezly z hřišť soupeřů ani jeden bod. Suma sumárum, zisk pouhých 4 bodů za celou jarní část svědčí o důležitosti mít své zázemí. „Musím říct, že se k nám v Dobré chovali dobře a přijali nás za vlastní. Bohužel domácí prostředí je domácí prostředí a holky se s nuceným azylem jen těžce smiřovaly,“ uvedla k nucenému pobytu v Dobré trenérka Uhrová.

Střed zálohy

Zatímco se v podzimních kolech začal rýsovat herní styl dobratických fotbalistek, jejich jarní část byla oproti podzimu velmi špatná. Jarní systém nakopávaných míčů na útočnice, bez mezihry zálohy a podpory útoku všech hráček, neměl proti kvalitnějším týmům naději na úspěch. Týmu chyběl střední záložník – tvůrce hry, který by dokázal hru buď zpomalit, nebo zrychlit. Rovněž přesné přihrávky a jejich načasování byly pro Dobratické neřešitelným problémem. „Holkám jsem zápas co zápas říkala, že takhle prostě nemůžeme hrát. Zdůrazňovala jsem, jak je důležité podporovat útok, všechny mi to odkývaly a na hřišti hrály stejně, jako jindy. Myslím, že jsme na podzim dokázaly všem, že fotbal hrát umíme, ale to co jsme předvedly na jaře, opravdu nemělo v některých chvílích s fotbalem moc společného,“ řekla ke hře svého týmu trenérka Uhrová.

„V průběhu jarní části jsem požádala svého kamaráda Petra Foltýna, jestli by mi nepomohl s trénováním a ten mou nabídku přijal. Jsem opravdu ráda, že k týmu přišel, myslím, že to byl krok správným směrem. Od nové sezony budu působit jako hrající asistentka trenéra a doufám, že sezonu zvládneme a postoupíme do druhé ligy,“ přeje si Uhrová

„Jsem u týmu krátce, takže bych asi neměl hodnotit podzimní část a vlastně ani tu jarní. Máme mladý perspektivní tým, kterému chybí disciplína, rozvaha, fotbalovost a v neposlední řadě fyzička. Jsou to však věci, které se dají tréninkem dohnat. Pokud se nám vyhnou zranění, nikdo nevypustí přípravu a dá do ní maximum, pokud budeme mít kvalitní zázemí a prostor pro trénink, povede se nám lépe. Jsem přesvědčen, že holky mají na to, aby odehrály druhou ligu důstojně, ačkoli teď budeme hrát o soutěž níž, a nerozdávaly body na potkání,“ zhodnotil svůj tým nový trenér Petr Foltýn.

ZBYNĚK POPOVSKÝ

Převzato z F-M Deníku

—————

Zpět


left